Парламент Західної України: фантазії, обриси, перспективи



Питання єдності української нації та соборності Української держави залишається засадничою темою будь-яких політичних дискусій усіх років незалежності, а її активізація в кожну виборчу кампанію лише підтверджує той факт, що підстави для сумнівів мають вагоме підгрунтя. Останні ж події, пов’язані з відторгненням від України частини територій шляхом незаконних референдумів, підкріплених таємною військовою інтервенцією, вказують радше на правоту тих, хто наважується заперечувати політичну єдність та культурну гомогенність українського народу. Той факт, що навіть апологети унітарності визнають неможливість таких сценаріїв в одних регіонах – і значну вірогідність в інших, уже побіжно вказує на суттєві відмінності в політичній самоідентифікації мешканців різних областей України, і це відображається не лише в лояльності чи пасивній реакції на сепаратизм та окупацію, але й – у мирний час – у впертій, майже месіанській підтримці «своїх», «місцевих» політиків на противагу «чужим», «зайдам».

Попри розхожі уявлення, подібний стан речей характеризує настрої не лише Південного Сходу, але й Заходу України – і це найперше виражається через позиціонування «західняків» у ролі носіїв «чистої», «незіпсованої» українськості (не тільки в побуті, але дедалі частіше і в публічному просторі – у широкому спектрі від націоналістки Ірини Фаріон до ліберальних Юрія Андруховича та Олександра Бойченка). У виборчій лихоманці протистояння «своїх» і «чужих» переростає у хворобливу демонізацію «варварів» чи то зі Сходу, чи то із Заходу, намагання мобілізувати електорат на підставі не конструктивних програм, а радше недопущення «найбільшого зла» в особах провідних політичних сил і лідерів, беззаперечно асоційованих з тієї чи іншою частиною України.

Задум цього дослідження у значній мірі мотивований певним розчаруванням результатами останніх парламентських виборів, які, попри панування президентського гасла «Час єднатись», засвідчили, що навіть трагічні внутрішньополітичні події та зовнішня агресія не можуть об’єднати суспільство перед викликами життя і смерті. Очевидно, що саме лиш декларування єдності та словесні осідчення в любові до Криму чи інших вибухонебезпечних регіонів ніяким чином не вирішують ситуації, адже не пропонують ані нового суспільного договору, ані чіткої і адекватної часу національної ідеї, проекту національного будівництва XXI ст. Нарешті, заперечується сам факт відмінностей між настроями мешканців різних українських територій, а будь-який безпристрасний дослідник цих питань балансує на межі суспільного осуду, щоразу наражаючись на обвинувачення в «національній зраді» і «сепаратизмі» при спробах неканонічної постановки проблеми. Як наслідок, хвороба залишається недіагностованою, а «пігулки» та «припарки», що їх прописують патріоти-оптимісти, лише загострюють перебіг недуги в очікуванні неминучої кризи, наслідки якої можуть виявитись трагічними для пацієнта.

Повний текст

Проект підготований Святославом Вишинським для Громадської організації «Інститут західно-українських студій» за результатами Позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 р.

12 коментарів

Михайло Шморгун
Прекрасна робота. Жаль у нас Війна і воно всьо сприймається крізь призму сепаратизму.
ХЗ тим більше, як ця ідея корелює з Твоїми системними пронаціоналістичними поглядами? я собі такого не можу уявити…
Святослав Вишинський
Неточне формулювання: системні «праві» погляди. Що може ситуативно включати й елементи націоналізму, хоча і з оглядкою на те, що класичний етатистський націоналізм уже ідеологічно вичерпаний. У ширшому сенсі даний проект слід вважати преамбулою до «великої інтеграції» (балто-чорноморський простір чи навіть суто «великоруський») — котра a priori неможлива без переформатування адміністративного устрою, економічної системи та ідеологічного наповнення. Нині багато розмов про «оновлення» України, але ніякої конкретики, крім абстрактної «евроінтеграції», український національний проект не має. Чинне державне утворення має системні проблеми, а відтак і позбавлене системних перспектив. Танці на кістках ці питання не вирішують — треба спершу обнулити світогляд і в найкоротші терміни побудувати його наново, без огляду на історичний «шлейф».

З одного боку, за найнегативнішого сценарію, федералізація дозволить мінімізувати втрати (Крим, Донбас, Південний Схід), з іншого, за найпозитивнішого сценарію — органічно включити нові території (Дон, Кубань, Східна Слобожанщина), не порушуючи організацію старих. Слід виходити з оберненого принципу асиметричних відповідей: вразливості перетворювати на переваги, що вимагає абсолютно принципового, але водночас прагматичного, деідеологізованого мислення (а відтак — здатного легко конструювати нові ідеології «на злобу дня», не стаючи їхнім заручником).
Галина Дичковська
«найперше виражається через позиціонування «західняків» у ролі носіїв «чистої», «незіпсованої» українськості (не тільки в побуті, але дедалі частіше і в публічному просторі – у широкому спектрі від націоналістки Ірини Фаріон до ліберальних Юрія Андруховича» — якщо вони — «носії «чистої», «незіпсованої» українськості», то я, мабуть, шизофренічка…
Останній раз відредаговано
Михайло Шморгун
Дуже суперечлива і наївна теза про обернений принцип асиметричних відповідей. Він не породжує нової якості, а є реактивним по відношенню до змін, які є глобальними. Він архаїчний від початку і до кінця. Український проект потребує «виходу за рамки», "іншого" (у сенсі "іного"). Федералізація це не то.хз
Святослав Вишинський
Більшість ідеологій і технологій реактивні, і в даному випадку йдеться саме про організаційну технологію. Що саме ти розумієш під фразою «вихід за рамки»? Звучить надто абстрактно. Наведи конкретний приклад нової якості. Тільки не треба старої пісні про «мережевість» — мережі реактивні відносно централізованих структур.
Михайло Шморгун
Майдан, волонтерськи рухи, добровольчі батальйони
Святослав Вишинський
Що таке «Майдан»? В чому полягає пропозиція? Демонтаж держави на принципах анархо-синдикалізму? Це — реакція на бюрократію та етатизм, зрештою. Всі революційно-демократичні рухи реактивні відносно системи експлуатації. "Інше" — це дещо інше.
Михайло Шморгун
Може і так. Але федералізація? Брр.
Останній раз відредаговано
Святослав Вишинський
Тож анархія конструктивніша за федералізм?
Михайло Шморгун
Ми говоримо зараз не про ідеальні моделі. А конкретно про Україну. Федералізація сьогодні синонім антинаціоналізму, для України — це визнання України, як фейлд стейт…
Святослав Вишинський
Україна всі 23 роки є failed state. Як і Росія, зрештою. Якщо ми не говоримо про ідеальні моделі, то про який «вихід за рамки» може йти мова? І відколи націоналізм став пануючою українською ідеологією? На жаль чи на щастя, останні два десятиліття він таким не був. Твоя логіка полягає в тому, що «ми» (українські націоналісти) помремо за те, чого нема, аби за будь-яку ціну зберегти те, чого не було. Така позиція радше емоційна, аніж конструктивна, і нічого «якісно нового» з нею точно не досягнеш.
Галина Дичковська
Націоналізм (явно чи приховано) є пануючою ідеологією будь-якої спільноти, що прагне власного родового продовження…
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте